logoznak TAAT

Pojištění rodinného domu, nezbytný krok

Pojištění rodinného domu a domácnosti je nezbytným krokem pro každého majitele nemovitosti, který chce ochránit svůj majetek před nepředvídatelnými riziky. Ať už se jedná o rizika spojená s přírodními živly, nebo o bezpečnost majetku, pojistka vám poskytne klidné spaní. V tomto článku se zaměříme na klíčové aspekty pojištění a na to, jaké faktory je třeba zvážit při jeho sjednání.

1. Pojištění rodinného domu a domácnosti

Pojištění dřevostavby

Pojištění rodinného domu kryje škody způsobené různými riziky, jako jsou požáry, povodně, vichřice, padání stromů či vandalismus. Kromě samotné stavby je vhodné pojistit i domácnost, tedy vybavení interiéru, elektroniku, nábytek a osobní věci. Pojistné smlouvy často zahrnují i pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetím stranám, což může být užitečné například v případě poškození sousedního domu.

Důležité je sjednat pojistnou částku v odpovídající výši, aby v případě škody pokryla náklady na opravu nebo výměnu. Podhodnocení nemovitosti může vést k nedostatečnému krytí a vyšším výdajům v případě neštěstí.

2. Nepojistitelnost v záplavových oblastech

Pokud se váš dům nachází v oblasti ohrožené záplavami, může být pojištění obtížnější. Některé pojišťovny mohou odmítnout pojistit nemovitost v rizikových záplavových zónách, nebo mohou nabídnout omezené krytí s vyššími pojistnými sazbami. Je proto důležité se při koupi nemovitosti informovat o záplavové mapě oblasti a konzultovat s pojišťovnou, zda je možné získat adekvátní pojištění.

3. Rizika povodní, vichřic a padajících stromů

Přírodní živly jsou jedním z hlavních rizik, kterým mohou čelit majitelé domů. Vichřice, povodně a padající stromy mohou způsobit značné škody na nemovitosti. Je proto důležité, aby pojistka pokrývala tato rizika, včetně případných škod na střechách, oknech nebo oplocení. Ujistěte se, že vaše pojistka zahrnuje i škody způsobené padajícími předměty, například stromy nebo větvemi, které mohou poškodit střechu nebo fasádu domu.

4. Ochrana majetku s GSM alarmem

Pojištění domu a domácnosti

Instalace GSM alarmu nebo jiných zabezpečovacích systémů může výrazně snížit riziko vloupání a vandalismu. Kromě ochrany majetku může mít instalace takového systému pozitivní vliv i na podmínky pojištění. Mnoho pojišťoven nabízí výhodnější pojistné sazby pro majitele nemovitostí, které jsou vybaveny moderními bezpečnostními systémy, jako jsou kamerové systémy nebo alarmy napojené na bezpečnostní službu.

GSM alarmy umožňují nepřetržitou kontrolu nad vaším domem, i když jste mimo domov. Alarm vás upozorní na narušení bezpečnosti přes mobilní telefon, což je užitečné při prevenci vloupání nebo vandalismu. Tento typ zabezpečení může přinést slevu na pojistném, jelikož pojišťovny zohledňují snížené riziko škod.

5. Na co si dát pozor při pojištění

Při sjednávání pojištění nemovitosti si pečlivě prostudujte pojistné podmínky a zkontrolujte, která rizika jsou pokryta. Dbejte na to, aby vaše pojistka zahrnovala všechna důležitá rizika, jako jsou přírodní katastrofy, krádeže, vandalismus nebo nehody. Zjistěte si také, jaký je proces likvidace škod, aby v případě potřeby proběhlo odškodnění co nejrychleji.

Pokud máte v plánu provádět na domě větší rekonstrukce nebo přidávat další bezpečnostní prvky, jako jsou například bezpečnostní dveře či mříže, informujte o tom svou pojišťovnu. Může to mít pozitivní vliv na pojistné podmínky.

Kontaktní formulář

logoznak TAAT

© 2022, TAAT Consulting s.r.o
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, je bez předchozího souhlasu TAAT Consulting s.r.o zakázáno.

Provozovna:
Chlumecká 1539
198 00 Praha 14 - Kyje
T: +420 704 903 903
E: info@dum-top.cz